Welke dingen moet je allemaal doen als je in de machinebouw werkzaam bent?

Wanneer je het liefst de hele dag met machines bezig bent en houdt van sleutelen, dan is een baan in de machinebouw misschien wat voor je. Je bent hierbij verantwoordelijk voor alles rondom de machines in een bedrijf. Wat het beroep in de machinebouw precies inhoudt gaan we je vertellen.

Wat is een machinebouwer?

Als je werkt in de machinebouw, word je ook wel een machinebouwer of machinebouw monteur genoemd. Met machinebouw bedoelen we in dit geval de machine industrie. Deze sector houdt zich geheel bezig met het bouwen van machines voor bedrijven. Dit is dan ook je voornaamste taak als machinebouwer. Maar dit is niet het enige wat je doet.

Als je werkt in de machinebouw ben je naast het bouwen van de machines ook verantwoordelijk voor het installeren van de machines bij de bedrijven die ze aangeschaft hebben. Ook heeft een machine onderhoud nodig en hebben ze soms een reparatie nodig wanneer ze stuk zijn. Dit kun jij als machinebouwer ook allemaal. Doordat je ze machines zelf bouwt, heb je er veel kennis over. Je kent de machines van binnenuit maar al te goed. Wanneer er iets kapot gaat, weet je dan ook precies wat het is en hoe je het moet maken.

Hoe wordt je machinebouwer?

Wanneer je aan de slag wilt gaan in de machinebouw, dan moet je een bijpassende opleiding volgen. Er zijn wat bredere opleidingen waarmee je verschillende kanten op kunt gaan, maar er is ook veel vraag naar de gespecialiseerde opleidingen. Denk hierbij aan vliegtuigtechniek of landbouwtechniek. Voor deze branches zijn het namelijk ook erg gespecialiseerde machines en voertuigen die gebouwd en onderhouden moeten worden.

Vaak zijn deze opleidingen deeltijdopleidingen. Zo combineer je leren en werken. Je brengt op die manier 1 dag per week op school door en voor de rest van de week werk je bij een stagebedrijf die bij je opleiding aansluit.

Ook wanneer je al werkzaam bent in de machinebouw is het aan te raden om je bij te blijven scholen. In de techniek verandert er continu veel. Door het volgen van cursussen kun je je kennis bij blijven schaven en op deze manier doorgroeien in je baan. Je bent namelijk niet alleen bezig met het maken van de machines, maar ook met het productieproces en de vernieuwing van de machines.

Werken in de machinebouw

Als je wilt werken in de machinebouw is het belangrijk dat je precies kunt werken. Voor een machine kan het kleinste foutje er al voor zorgen dat een machine niet werkt of zelfs gevaarlijk wordt. Je moet dus ook de juiste veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. Het is in ieder geval een baan die je zult blijven uitdagen en waar je veel afwisselend werk zult hebben tussen het bouwen van een machine en het onderhouden en repareren ervan. Spreekt dit je aan? Kijk eens op wr.nl voor beschikbare vacatures. Dit is een site waar ze voor veel bedrijven mensen werven. Keuze genoeg dus! Voor je het weet ga jij aan de slag voor je nieuwe werkgever.

Remcovandesanden.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart